Czystość i bezpieczeństwo zaczynają się od dobrze zorganizowanego procesu sterylizacji. Podejmij wyzwanie i stwórz idealną przestrzeń, która będzie logiczna, funkcjonalna i bezpieczna.
Ciąg sterylizacji narzędzi możemy zorganizować w oddzielnym pomieszczeniu lub w miejscu wykonywania usług.
Organizacja w miejscu wykonywania usług wymaga: bezpiecznej odległości od stanowisk pracy oraz rozdzielności czasowej zabiegów i sterylizacji.
7 ZASAD IDEALNEJ STREFY STERYLIZACJI:
- Ruch jednokierunkowy.
- Podział na 3 strefy, strefa brudna → strefa czysta → strefa sterylna.
- Strefy nie powinny się mieszać, a każda z nich powinna być oznaczona i dostosowana do swoich funkcji.
- Na strefach nie jemy, nie pijemy itd.
- Powierzchnie łatwo zmywalne.
- Dezynfekcja powierzchni roboczych.
- Dostep do umywalki higieny dłoni.
Jeśli potrzebujesz wiedzy o sterylizacji, dokumentacji oraz procedurach sanitarnych i przygotowaniu się do kontroli sanepidu, to mam dla Ciebie kompleksowy kurs SALON POD KONTROLĄ.
ZADANIE NR 3
• zobacz czy droga narzędzi jest jednokierunkowa, kształt ciągu jest dowolny
strefa zakaźna (czerwona) → strefa czysta (żółta)→ strefa sterylna (zielona)
• na strefie zakaźnej musi znaleźć się zlew (gdy urządzenie myjące przynajmniej jednokomorowy, gdy mycie ręczne przynajmniej zlew dwukomorowy)
• zajrzyj do wszystkich szafek i szuflad i zobacz czy nie masz pomieszanych stref.
Jeśli będziesz potrzebować mojej pomocy, wyślij zdjęcie, chętnie pomogę w organizacji.
W SALON POD KONTROLĄ spotykamy się 2 razy na żywo, 1× warsztaty że sterylizacji, 1× Q&A gdzie omawiamy wszystkie wątpliwości i trudne tematy.
Do 7.01 możesz dołączyć w cenie 497zł z kodem: WYZWANIE, SALON POD KONTROLĄ.