3/4 WYZWANIE SALON POD KONTROLĄ

Czystość i bezpieczeństwo zaczynają się od dobrze zorganizowanego procesu sterylizacji. Podejmij wyzwanie i stwórz idealną przestrzeń, która będzie logiczna, funkcjonalna i bezpieczna.

Ciąg sterylizacji narzędzi możemy zorganizować w oddzielnym pomieszczeniu lub w miejscu wykonywania usług.

Organizacja w miejscu wykonywania usług wymaga: bezpiecznej odległości od stanowisk pracy oraz rozdzielności czasowej zabiegów i sterylizacji.

7 ZASAD IDEALNEJ STREFY STERYLIZACJI:

  1. Ruch jednokierunkowy.
  2. Podział na 3 strefy, strefa brudna → strefa czysta → strefa sterylna.
  3. Strefy nie powinny się mieszać, a każda z nich powinna być oznaczona i dostosowana do swoich funkcji.
  4. Na strefach nie jemy, nie pijemy itd.
  5. Powierzchnie łatwo zmywalne.
  6. Dezynfekcja powierzchni roboczych.
  7. Dostep do umywalki higieny dłoni.

Jeśli potrzebujesz wiedzy o sterylizacji, dokumentacji oraz procedurach sanitarnych i przygotowaniu się do kontroli sanepidu, to mam dla Ciebie kompleksowy kurs SALON POD KONTROLĄ.

ZADANIE NR 3

• zobacz czy droga narzędzi jest jednokierunkowa, kształt ciągu jest dowolny

strefa zakaźna (czerwona) → strefa czysta (żółta)→ strefa sterylna (zielona)

• na strefie zakaźnej musi znaleźć się zlew (gdy urządzenie myjące przynajmniej jednokomorowy, gdy mycie ręczne przynajmniej zlew dwukomorowy)

zajrzyj do wszystkich szafek i szuflad i zobacz czy nie masz pomieszanych stref.

Jeśli będziesz potrzebować mojej pomocy, wyślij zdjęcie, chętnie pomogę w organizacji.

W SALON POD KONTROLĄ spotykamy się 2 razy na żywo, 1× warsztaty że sterylizacji, 1× Q&A gdzie omawiamy wszystkie wątpliwości i trudne tematy.

Do 7.01 możesz dołączyć w cenie 497zł z kodem: WYZWANIE, SALON POD KONTROLĄ.